Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents

Възпитание

 - Contents
  • Results
  • Related
  • Featured
No results found for: "".
  • Weighted Relevancy
  • Content Sequence
  • Relevancy
  • Earliest First
  • Latest First
    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents

    РАЗВЛЕЧЕНИЕ

    “Има време за всяко нещо.”ВЪ 108.1

    Развлечение; забавление
    Има ясна разлика между развлечението и забавлението. Развлечението, в истинския смисъл на думата, служи за изграждане и укрепване на тялото. Като ни отдалечава от обикновените грижи и занимания, то ободрява ума и тялото и по този начин ни дава възможност да се завърнем с нови сили към сериозните дела в живота. От друга страна забавлението се търси за удоволствие, и често се стига до крайности. То поглъща енергия, която е необходима за полезен труд, и така се оказва пречка за истинския успех в живота.

    Физическо бездействие; детето
    Цялото тяло е предназначено за дейност и ако физическите сили не се запазят здрави чрез упражнение, това се отразява и върху умствените сили и те не могат да бъдат използвани до най-висшата им възможност. Физическото бездействие, почти неизбежно в класната стая, заедно с други нездравословни положения, прави от училището едно мъчително място за децата, особено за тези от тях, които са слаби физически. Често пъти проветряването е недостатъчно. Неудобните чинове причиняват неестествена стойка, което затруднява дейността на дробовете и сърцето. В училище малките деца прекарват от три до пет часа дневно, дишайки въздух, преизпълнен с нечистотии, а може би и с болестотворни бацили. Нищо чудно, че често в училищната стая се полага основата на някое доживотно боледуване. От това най-много страда мозъкът — най-деликатният физически орган, от който се получава нервната сила на цялото тяло. Когато бъде принуждаван към преждевременна или прекалена дейност, и то при нездравословни условия, той отслабва и често лошите последствия остават за цял живот.
    ВЪ 108.2

    Живеене на открито
    Децата не трябва да стоят дълго затворени вкъщи, нито да се изисква от тях да учат усилено, преди да е сложена добра основа за тяхното физическо развитие. За първите осем или десет години на детския живот полето или градината е най-добрата училищна стая, майката — най-добрият учител, а природата - най-добрият учебник. Даже и когато детето е вече на възраст да посещава училището, на неговото здраве трябва да се гледа като на нещо по-важно, отколкото на книжното знание. То трябва да бъде заобиколено от най-благоприятни условия за физическо и умствено развитие.
    ВЪ 108.3

    Физическо бездействие; ученикът
    Не само детето се излага на опасност поради липса на въздух и упражнение. Тези съществени изисквания за здравето често се пренебрегват както в основните, така и във висшите училища. Мнозина от учащите седят ден след ден в затворени стаи, наведени над книгите си, с притиснати гърди, така че не могат да поемат свободно и дълбоко въздух, кръвта тече бавно, краката им са студени, и главите им — пламнали. Когато тялото не е достатъчно нахранено, мускулите отслабват и целият организъм се изтощава и заболява. Често такива ученици стават инвалиди за цял живот. Но ако учеха при благоприятни условия, с редовни упражнения на слънце и на открито, биха напуснали училището с увеличена физическа и умствена сила.
    ВЪ 108.4

    Въздействие върху ума
    Ученикът, който полага усилия да придобие образование въпреки ограниченото време, трябва да съзнава, че часовете, използвани за телесни упражнения никак не са загубени. Постоянно задълбоченият в книгите си ще установи след време, че умът му е загубил своята бодрост. А онези, които отдават нужното внимание на физическото развитие, ще имат по-голям напредък в книжното обучение.
    ВЪ 109.1

    Когато се занимаваме само в едно направление, умът често изгубва равновесието си. Но ако умствените и физическите сили се натоварват еднакво и мисълта работи в различни направления, тогава всяка способност може да бъде упражнявана безопасно.ВЪ 109.2

    Въздействие върху морала
    Физическото бездействие намалява не само умствените, но и моралните сили. Мозъчните нерви, които са свързани с целия организъм, са средството, чрез което Небето общува с човека, и влияе на вътрешния му живот. Всичко, що пречи на циркулацията на електрическия ток в нервната система и с това отслабва жизнените сили и намалява умствената възприемчивост, затруднява и пробуждането на моралното естество.
    ВЪ 109.3

    И още: прекаленото учене увеличава прилива на кръв към мозъка и предизвиква болезнена раздразнителност, която отслабва себевладението и много често открива път за внезапни пориви и капризи. По този начин се отваря вратата към моралното падение. Злоупотребата, или неупотребата на физическите сили е до голяма степен причина за вълната от поквара, заливаща света. “Гордост, пресищане с храна и безгрижно спокойствие” са смъртни врагове на човешкия прогрес в това поколение, също тъй както и когато доведоха унищожението на Содом.ВЪ 109.4

    Учителите трябва да разбират тези неща и да поучават учениците си в това направление. Учете ги, че правилният начин на живеене е в зависимост от правилния начин на мислене и че физическата дейност е жизнено важна за чистотата на мислите.ВЪ 109.5

    Гимнастически упражнения
    Въпросът за подходящо за учениците развлечение понякога доста обърква учителите. Гимнастическите упражнения в много училища са твърде полезни, но ако се оставят без надзор, често пъти с тях се прекалява. В салона за гимнастически упражнения много младежи, в старанието си да си опитат силите за постигане на някакви рекорди, са получили травми за цял живот.
    ВЪ 109.6

    Склонност към спорт
    Колкото и добре да се провеждат упражненията в гимнастическия салон, не могат да заменят развлеченията на чист въздух, за каквито нашите училища трябва да предлагат по-добра възможност. На учениците трябва да се създават условия да правят енергични физически упражнения. Малко са на брой злините по-опасни от леността и бездействието. И все пак, тенденциите на повечето атлетически спортове са предмет на загриженост от страна на ония, които имат присърце благополучието на младежта. Учителите се безпокоят, наблюдавайки влиянието, което спортът оказва върху развитието на ученика в училището и върху успеха в живота му по-късно. Игрите, заемащи голяма част от времето му, отклоняват ума му от учението. Те не подпомагат подготовката на младежта към практически, сериозен труд в живота. Тяхното влияние не довежда до облагородяване, великодушие или истинска мъжественост.
    ВЪ 109.7

    Футбол и бокс
    Някои от най-популярните забавления като футбола и бокса са се превърнали в школи на бруталност. Те развиват същите характерни качества, както игрите в древния Рим. Властолюбието, парадирането с грубата сила, безразсъдното незачитане на живота упражняват над личността страшно покваряващо влияние.
    ВЪ 110.1

    Едва ли по-малко осъдителни поради крайностите, до които водят, са други атлетически игри, макар и не така брутални. Те подбуждат любовта към удоволствия и възбуждения и така пораждат отвращение към полезния труд, предразположеност към избягване на практическите задължения и отговорности. Те имат тенденцията да унищожат всяка охота за сериозните действителности на живота и неговите тихи удоволствия. По този начин се отваря вратата за лекомислен и разпуснат живот с всичките му страшни последствия.ВЪ 110.2

    Събирания за удоволствие
    Уреждащите се обикновено събирания за удоволствие също пречат на истинското развитие на ума и характера. Образуват се лекомислени компании, привиква се към разсипничество, сластолюбие, а твърде често и към разврат, които оформят целия живот за зло. Родители и учители могат да направят твърде много да заменят тези забавления със здравословни и живителни развлечения.
    ВЪ 110.3

    Скромни навици в ранните векове
    По този въпрос, както и по всички други, засягащи нашето благосъстояние, Свещеното писание ни е посочило пътя. В ранните векове, народът, който беше под Божие ръководство, водеше скромен живот. Хората живееха тясно свързани с природата. Децата им участваха в работата на родителите и опознаваха красотите и тайните на природната съкровищница. А в тишината на полето и гората те размишляваха върху онези велики истини, предавани като свещено наследство от поколение на поколение. Такова възпитание градеше силни човеци.
    ВЪ 110.4

    В нашия век животът е станал изкуствен и хората са се изродили. Не можем да се върнем съвсем назад към простите обичаи на предишните времена, но можем да извлечем от тях уроци, които ще направят определеното за развлечение време съответстващо на това, което названието на думата подсказва — време за истинско изграждане на тялото, ума и душата.ВЪ 110.5

    Занимания на открито
    Въпросът за развлечението е тясно свързан с домашната и училищната обстановка. Тя трябва да се има пред вид при избиране на жилище или училище. Онези, за които умственото и физическото благополучие е много по-важно от парите или изискванията и обичаите на обществото, трябва да се стремят да дадат на децата си възможност да се ползват от поученията на природата и да намират развлечения сред нея. Голяма помощ за възпитателното дело би било, ако училищата са разположени в местности, предлагащи на учениците земя за обработване, както и достъп до поля и гори.
    ВЪ 110.6

    Съдействието на учителя
    Участието на учителя в развлеченията на учениците допринася за постигане на добри резултати. Истинският учител може да предаде на възпитаниците си малко, но така ценни дарове, както дара на личната дружба. Много верен за мъжете и жените, а колко повече за младежите и децата е принципът, че можем да разберем другите само когато се доближим до тях чрез съчувствие. И трябва да ги разбираме, за да им бъдем по-полезни. Малко са средствата, които спомагат толкова много за засилване на връзките на симпатия между учителя и учениците, както приятното общуване заедно вън от класната стая. В някои училища учителят е винаги с учениците си в техните часове на развлечения. Той се сближава с тях в стремежите им, придружава ги при екскурзиите и сякаш се уеднаквява с тях. Добре би било за нашите училища това да се практикува навсякъде. Жертвата, която се изисква от учителя е наистина голяма, но той ще пожъне голяма жетва.
    ВЪ 111.1

    Никое развлечение, полезно само за децата и младежите не ще се окаже такова голямо благословение за тях, както онова, което ги прави полезни за другите. Вдъхновени и впечатлителни по природа, младите откликват бързо на всяко предложение. Когато се занимават с отглеждане на растения, добре е учителят да събуди у тях интерес за разхубавяване на училищната земя и училищната стая. По този начин ще се постигне двойна полза: онова, което учениците се стараят да разхубавят, след това няма да искат да бъде развалено или повредено. Така се възпитават и вкуса към хубавото, любов към реда и навикът за прилежност. А развитият дух на общуване и сътрудничество ще се окаже благословение за тях през целия им живот.ВЪ 111.2

    Насърчаване да се помага на другите
    На работата в градината или на излета в гората и полето също може да се придаде нов интерес, като се напомни на учениците за затворените далеч от тези приятни места, не можещи да споделят с тях красивите неща на природата.
    ВЪ 111.3

    Наблюдателният учител ще намери много случаи да насочи учениците си към дела на помагане на другите. Особено малките деца гледат на учителя с почти неограничено доверие и респект. Каквото и да им предложи той по отношение на помощта им вкъщи, вярното изпълнение на всекидневните длъжности, както и подпомагането на болни и бедни, едва ли няма да даде плод. Отново полезността е двойна. Любезният съвет ще въздейства и върху своя автор. Благодарността и сътрудничеството на родителите ще облекчат това на учителя и ще осветлят пътя му.ВЪ 111.4

    Защитно средство срещу зло
    Посвещаването на известно време за развлечение и физическото възпитание без съмнение понякога ще прекъсват редовния ход на училищните занимания. Но това няма да се окаже реална пречка. Чрез ободряването на ума и тялото, чрез подхранването на несебелюбив дух и чрез близостта на учител и ученик в общи интереси и приятелска дружба изгубеното време за умствена работа ще бъде заплатено стократно. Ще се даде безопасен излаз на онази неспокойна енергия, която тъй често е първопричина за гибел при младите. Като защитно средство против злото, заетостта на ума с добро е много по-сполучливо, отколкото безбройните забрани на закон и дисциплина.
    ВЪ 111.5

    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents