Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents

Диета И Храна

 - Contents
  • Results
  • Related
  • Featured
No results found for: "".
  • Weighted Relevancy
  • Content Sequence
  • Relevancy
  • Earliest First
  • Latest First

    Раздел 14 — Здравословно приготвяне на храната

    Лошото готвене е грях

    368. Грях е да сервираме на масата лошо приготвени ястия, защото въпросът за храненето засяга доброто състояние на цялото тяло. Господ иска Неговият народ да осъзнае необходимостта от храна, приготвена по начин, непредизвикващ дразнене в стомаха и раздразнителност на характера. Нека помним, че практическа религия може да има и в един самун доброкачествен хляб.ДХ 118.4

    Умението да се готви — равно на десет таланта
    Да не се гледа на готварството като на вид робство. Какво ще стане с хората в света, ако всички, заети с приготвянето на храна, се откажат от работата си с несериозното извинение, че трудът им не е достатъчно престижен? За готвенето може да се мисли като за по-малко привлекателно в сравнение с някои други видове труд, но всъщност то е наука по значение над всяка друга. Така се отнася Бог към приготвянето на здравословна храна. Той цени хората, които служат вярно, като приготвят здравословна, вкусна храна. Човекът, разбиращ изкуството на добре приготвената храна и използващ това познание, е достоен за много по-голяма похвала в сравнение с хората, заети с друг вид работа. Този талант трябва да бъде равняван по стойност на десет други таланта, защото правилната му употреба е свързана с поддържането на доброто здраве на организма. Най-ценен е от всички дарове, защото е свързан с живота и здравето.
    Ръкопис 95, 1901 г.
    ДХ 118.5

    Дължимо уважение на готвача

    369. Аз ценя шивачката си, ценя и писаря си, но готвачката, която добре знае как да приготвя храната за поддържане на живота и за задоволяване на нуждите на мозъка, костите и мускулите, изпълнява най-важната задача сред помощниците в моето семейство.
    2 С, с. 370, 1870 г.
    ДХ 119.1

    370. Някои хора, които се учат за шивачки, словослагатели, коректори, книжари или учители, се смятат за прекалено издигнати, за да общуват с готвачка.ДХ 119.2

    Подобни представи са проникнали в почти всички обществени класи. Готвачката е принудена да се чувства така, сякаш професията й я поставя ниско в скалата на социалния живот и не трябва да общува равностойно със семейството. Тогава защо се учудвате, че толкова интелигентни момичета търсят някаква друга работа? Чудно ли е, че има толкова малко на брой образовани готвачи? Единственото чудо е, че има хора, понасящи такова лошо третиране.ДХ 119.3

    Готвачката има важна роля в домакинството. Тя приготвя храната, която се приема в стомаха и поддържа мозъка, костите и мускулите. До голяма степен здравето на всички членове на семейството зависи от умението и интелигентността й. Домашните задължения никога няма да получат заслужаващото внимание, докато не се уважават хората, които ги изпълняват.
    ХВБХ, с. 74, 1890 г.
    ДХ 119.4

    371. Много момичета са омъжени и със семейство, но нямат почти никакво практическо познание за съпружеските и майчинските задължения. Те могат да четат и да свирят на музикален инструмент, но не умеят да готвят. Не знаят да правят хубав хляб, основен за здравето на семейството... За доброто готвене и съблазнително сервиране на масата на здравословна храна се изисква интелигентност и опит. Онзи, който приготвя храната, предназначена да се превърне в кръв и да поддържа тялото, заема най-важен и висок пост. Професията на писаря, шивача или учителя по музика не може да се сравни по важност с професията на готвача.
    3 С, с. 156-158, 1873 г.
    ДХ 119.5

    Задължението на всяка жена е да бъде добра готвачка

    372. Нашите сестри често не знаят как да готвят. Бих им казала: Бих отишла при най-добрата готвачка в страната и ако е необходимо бих останала седмици наред, докато стана майстор в това изкуство, интелигентна и сръчна готвачка. Щях да направя това, ако бях на 40 години. Ваше задължение е да знаете да готвите, а също ваше задължение е и да учите дъщерите си да готвят. Когато ги въвеждате в готварското изкуство, издигате около тях стена, която ще ги предпази от глупостта и порока, на които биха били изкушавани да се поддадат при други обстоятелства.
    2 С, с. 370, 1870 г.
    ДХ 119.6

    373. За да умеят да готвят, жените би трябвало да се учат и после търпеливо да прилагат наученото на практика. Хората страдат, защото не искат да си създават трудности, като правят това. Бих им казала: Време е да разбудите спящата си енергия и да се образовате. Не мислете за загубено времето, посветено на получаването на пълно познание и опит в приготвянето на здравословна и вкусна храна. Без значение е колко дълъг е опитът ви в готвенето, ако все още имате отговорности в семейството, ваше задължение е да се учите да приготвяте подходяща храна за близките си.
    [ХВБХ, с. 49]; ЗС, с. 117
    ДХ 119.7

    Нека мъжете и жените се учат да готвят

    374. Мнозина, приели здравната реформа, се оплакват, че не им понася. Обаче след като седна пред трапезите им, стигам до заключението, че грешката не е в здравната реформа, а в лошо приготвената храна. Апелирам към мъжете и жените, на които Бог е дал разум: Научете се да готвите. Не греша, като споменавам и мъжете, защото и те подобно на жените имат нужда да се научат как да приготвят проста, здравословна храна. Работата им често ги отвежда на места, където не могат да се сдобият със здравословна храна. Могат да останат дни и дори седмици в семейства, съвсем невежи в това отношение. Тогава, ако имат познания, ще могат да ги използват за свое добро.
    [ХВБХ, с. 56, 57]; ЗС, с. 155, 1890 г.
    ДХ 120.1

    Четете здравни списания

    375. Онези, които не знаят да готвят здравословно, трябва да се научат така да комбинират доброкачествени и питателни храни, че да приготвят апетитни ястия. Нека желаещите да получат познания по този въпрос се абонират за нашите здравни списания. Там ще открият информация за добро готвене...ДХ 120.2

    Никой не може да стане добър в здравословното готвене, ако не проявява постоянно изобретателност. Само хората, чиито сърца са отворени за влиянията и нашепванията на великия Учител, ще научат много неща и ще бъдат способни да се учат взаимно, защото Бог ще им даде умение и разум.
    Писмо 135, 1902 г.
    ДХ 120.3

    Поощрявайте развитието на индивидуалните таланти

    376. Божият план е навсякъде мъже и жени да бъдат поощрявани да развиват своите таланти, като приготвят здравословна храна от произведенията на собствената си страна. Ако, упражнявайки своите умения и изобретателност, гледат към Бога, под ръководството на Божия Дух ще узнаят как да превръщат природните продукти в здравословни храни. Ще могат да научат бедните как да си набавят храни, заместващи месото. Научените ще могат от своя страна да научат и други. Това дело трябва да се върши с посвещение, с усърдие и с енергичност. Ако беше сторено по-рано, днес щеше да има много повече хора, познали истината и способни да обучават. Нека осъзнаем какво е нашето задължение и да го изпълняваме. Не бива да сме зависими и безпомощни, чакащи другите да извършат поверената ни от Бога работа.
    7 С, с. 133, 1902 г.
    ДХ 120.4

    Призив за организиране на училища по готварство

    377. Към нашите санаториуми и училища трябва да има школи по готварство, където да се провежда обучение по приготвяне на подходяща храна. Във всичките ни училища трябва да работят специалисти, които да обучават студентите — и мъже, и жени, в готварското изкуство. Най-вече жените трябва да се научат как да готвят.
    Ръкопис 95, 1901 г.
    ДХ 120.5

    378. С обучаването на хората в приготвянето на здравословна храна може да бъде извършено добро дело. Този дял от нашата дейност е толкова важен, колкото и всички останали. Трябва да се създадат повече училища по готварство, а някои хора ще трябва да работят от дом на дом и да дават наставление в изкуството по приготвяне на здравословна храна. [Виж Раздел 25, част III.]
    РХ, 6 юни 1912 г.
    ДХ 120.6

    Здравната реформа и доброто готвене

    379. Една от причините, поради която мнозина са се обезкуражили в практикуването на здравната реформа, е, че не са се научили да заместят диетата, с която са свикнали, с подходящата, просто приготвена храна. Отвращават се от лошо сготвените ястия и след това ги чуваме да казват, че са изпробвали здравната реформа и не могат да живеят според нея. Много хора следват лоши наставления от здравната реформа и стигат до такива плачевни резултати, като увреждане на храносмилането и обезсърчаване на всички, наблюдаващи този опит. Вие твърдите, че сте здравни реформатори и точно затова трябва да бъдете добри готвачи. Хората, които могат да се възползват от предимствата на правилно ръководените училища по готварство, ще видят колко голяма е ползата не само когато сами практикуват, но и когато учат другите.
    [ХВБХ, с. 119]; ЗС, с. 450, 451, 1890 г.
    ДХ 120.7

    Заменяне на месната храна

    380. Съветваме ви да промените навиците си на живот, но това да става разумно. Познавам семейства, преминали от месна към съвсем оскъдна диета. Храната им е толкова лошо приготвена, че стомахът се отвращава от нея. Такива хора са ми казвали, че здравната реформа не им понася и че физическата им сила намалява. Ето една от причините, поради които някои не успяват в усилията да опростят храненето си. Диетата им е прекалено оскъдна. Яденето е приготвено без старание и е еднообразно. Не бива да има много ястия на едно хранене, но също така не трябва във всички хранения да се включват едни и същи по вид продукти без промяна. Ястията трябва да бъдат приготвяни с простота и все пак да възбуждат апетита. Не използвайте животинска мазнина в храната си, защото я замърсява. Яжте плодове и зеленчуци в големи количества.
    2 С, с. 63, 1868 г.
    ДХ 121.1

    381. Подходящото приготвяне на храна е изключително голямо постижение. Доброто готвене е основно изискване особено там, където месото не е основна част от храната. Трябва да се приготвят заместители, които да заемат мястото на месото. Те трябва да бъдат вкусно сготвени, така че човек да няма желание за месо.
    Писмо 60а, 1896 г.
    ДХ 121.2

    382. Задължение на лекарите е да образоват, образоват, образоват с перо и глас всички, отговорни за храната на трапезата.
    Писмо 73а, 1896 г.
    ДХ 121.3

    383. Имаме нужда от хора, които да се научат да готвят здравословна храна. Мнозина знаят как да приготвят различни блюда от месо и зеленчуци, но не и прости и апетитни ястия. [Безвкусни ястия — т. 324, 327; лагерни събрания — т. 763; посочената през 1884 г. нужда от заменяне на месната храна — т. 720; умело приготвяне на продуктите в помощ на здравната реформа — т. 710; тактичност и умение, необходими в даването на наставления за готвене без месо — т. 816]
    Сп. МС, 31 май 1894
    ДХ 121.4

    Лошото готвене — причина за болести

    384. Поради липса на познания и умения в готвенето много съпруги и майки всекидневно предлагат на семействата си лошо приготвена храна, която непрестанно и сигурно уврежда храносмилателните органи и произвежда непълноценна кръв. Последиците са чести възпаления, болести и понякога смърт...ДХ 121.5

    Можем да имаме разнообразие от доброкачествена, питателна, здравословно приготвена храна, вкусна за всички. Жизнено важно е да знаем как да готвим. Вредното готвене води до болести и зъл нрав; тялото се разстройва и небесните неща не могат да бъдат почувствани. В доброто готвене има повече религия, отколкото предполагате. Когато понякога съм била далеч от дома, знаех, че хлябът на масата, както и по-голямата част от храната, ще ми навредят, но се чувствах задължена да ям малко, за да поддържам живота си. Грях пред Небето е да се яде такава храна.
    ХВБХ, с. 156-158, 1890 г.
    ДХ 121.6

    Подходящи надгробни надписи

    385. Оскъдната, зле приготвена храна обеднява кръвта, защото отслабва кръвотворните органи. Тя разстройва тялото и причинява болести, придружавани обикновено от раздразнителност и зъл нрав. Жертвите на лошото готвене са хиляди и десетки хиляди. На много гробове би могло да се напише: “Умря от лошо готвене” или “Умря от увреден стомах”.ДХ 121.7

    Души, погубени поради лошо готвене
    Свято задължение е тези, които готвят да се научат да приготвят здравословна храна. Много души са погубени поради лошо готвене. За да се направи доброкачествен хляб, се изисква мисъл и внимание, но в един самун такъв хляб има много повече религия, отколкото мнозина предполагат. Наистина много малко са добрите готвачи. Младите жени мислят, че готвенето е слугинска работа и вместо него вършат други домашни задължения. Така много момичета, които се омъжват и трябва да се грижат за семейство, имат малка представа за истинските си съпружески и майчински отговорности.
    ДХ 122.1

    Готвенето не е посредствена наука
    Готвенето не е посредствено знание, а едно от най-необходимите неща във всекидневния живот. То е наука, която всички жени би трябвало да изучат и да бъде преподавана по начин, полезен за по-бедните класи. За да се направи храната апетитна и в същото време проста и питателна, се изисква умение. Това е съвсем постижимо. Готвачките трябва да знаят как да приготвят храната по прост и здравословен начин, за да бъде вкусна и питателна.
    ДХ 122.2

    Всяка жена, която е начело на семейството и все пак не владее изкуството на здравословното готвене, би трябвало да реши да научи онова, което е толкова нужно за доброто състояние на домочадието й. На много места училищата по готварство дават възможност за обучение по този въпрос. Жената, лишена от достъп до такова училище, трябва да се възползва от наставленията на някоя добра готвачка и да бъде упорита в усилията си да се усъвършенства, докато постигне майсторство в кулинарното изкуство. [Готвенето — най-ценно изкуство поради тясната му връзка с живота — т. 817]
    СВЛ, с. 302, 303, 1905 г.
    ДХ 122.3

    Учете се на икономично готвене

    386. При всяко готвене трябва да се задава въпросът: “Как да се сготви храната по възможно най-естествения и евтин начин?” Бъдете внимателни и не допускайте останалата от трапезата храна да бъде изхвърлена. Търсете начин да я оползотворите. Умението, икономията и тактичността са цяло богатство. В по-горещо време приготвяйте по-малко храна. Използвайте повече сухи продукти. Има много бедни семейства, които, макар че едва намират какво да ядат, трябва да знаят защо са бедни. Те изхвърлят толкова много дребни неща.
    Ръкопис 3, 1897 г.
    ДХ 122.4

    Живот — жертва на модата в храненето

    387. У много хора главната цел на живота, оправдаваща всеки положен труд, е да изглеждат по последна мода. Образование, здраве и удобство се жертват пред нейния олтар. Дори на трапезата модата и желанието за показ оказват вредното си влияние. Въпросът за здравословното приготвяне на храна добива второстепенно значение. Сервирането на голямо разнообразие от ястия отнема време, пари и труд, без с това да се постига нещо добро. Може да е модно да се ядат по дванадесет ястия на едно хранене, но обичаят е вреден за здравето и разумните хора трябва да го осъдят с думи и пример. Интересувайте се от живота на готвача си. “Не е ли животът повече от храната и тялото от облеклото?”ДХ 122.5

    В наше време домашните задължения отнемат почти цялото време на домакинята. Колко по-добре ще е за здравето на домочадието, ако подготовката на храната е по-проста. Всяка година хиляди живота се пожертват на този олтар. А животът би могъл да бъде удължен, ако не съществуваше безконечният цикъл от ненужни задължения. Много майки отиват в гроба, а биха могли да живеят и да бъдат благословение за дома, за църквата и за обществото, ако навиците им бяха по-прости. [Злините, причинени от системата на поднасяне на блюдата едно след друго — т. 218]
    ХВБХ, с. 73, 1890 г.
    ДХ 122.6

    Значение на избора и приготвянето на храната

    388. Голяма част от готвенето изобщо не е нужна. Не бива обаче да има и бедна диета както по количество, така и по качество.
    Писмо 72, 1896 г.
    ДХ 122.7

    389. Важно е храната да бъде приготвяна с внимание, така че естественият апетит да й се наслаждава. Тъй като от принципна гледна точка отхвърляме употребата на месо, масло, пироги с кълцано месо, подправки, мас и всичко, което дразни стомаха и руши здравето, не трябва да мислим, че е маловажно какво ядем.
    2 С, с. 367, 1905 г.
    ДХ 123.1

    390. Погрешно е да ядем само за да задоволим апетита. Но не трябва да бъдем и безразлични към качеството на храната или към начина, по който е приготвена. Ако изядената храна не е вкусна, тялото няма да бъде нахранено добре. Ястията трябва да се подбират внимателно и да се приготвят с интелигентност и умение.
    СВЛ, с. 300, 1905 г.
    ДХ 123.2

    Стереотипната закуска

    391. За добра готвачка бих платила повече, отколкото за всяка друга работа от моето домакинство... Ако тя не е способна и не умее да готви, ще опитате, както и ние опитахме, стереотипните закуски, хляб от фурната и някакъв сос. Това е всичко, понякога има и малко мляко. Онези, които месеци наред ядат такава храна, знаят какво ще им бъде сервирано на следващото ядене и започват да мразят часа за хранене като най-страшното време от деня, въпреки че то би трябвало да бъде най-приятното. Предполагам, че няма да разберете всичко това, докато не го преживеете. Наистина съм разтревожена по този въпрос. Ако трябваше да работя по подготовката за идването на това място, бих казала: Дайте ми опитна готвачка, изобретателна в умението да приготвя прости и здравословни ястия, които да не са отвратителни на вкус.
    Писмо 19в, 1892 г.
    ДХ 123.3

    Учете и практикувайте

    392. Мнозина не мислят, че това [готвенето] е отговорност и затова не се опитват да приготвят правилно храната. Възможно е да се готви просто, здравословно и лесно, без да се употребява мас, масло или месо. Умението трябва да се съчетае с простотата в готвенето. За тази цел жената трябва да чете и после търпеливо да прилага наученото. Мнозина страдат, защото не си правят труда да четат. Бих им казала: “Време е да разбудите заспалата си енергия и да започнете да четете. Научете се да готвите просто и все пак по такъв начин, че да имате възможно най-вкусната и здравословна храна.ДХ 123.4

    Тъй като е погрешно да се готви само за да се задоволява вкусът или да се угажда на апетита, никой не трябва да си мисли, че бедната диета е правилна. Мнозина са изтощени от болести и се нуждаят от питателна, изобилна, добре сготвена храна...ДХ 123.5

    Важна част от възпитанието
    Религиозно задължение за всички, които готвят, е да се научат да приготвят такава здравословна и разнообразна храна, която да се приема с наслада. Майките трябва да учат децата си да готвят. Коя друга част от обучението на една млада дама може да бъде толкова важна? Яденето е свързано с живота. Оскъдната, бедната, зле приготвената храна непрекъснато лишава кръвта от необходимите елементи, като отслабва кръвотворните органи. На готварското изкуство е необходимо да се гледа като на един от най-важните раздели на обучението. Добрите готвачи са малко на брой. Младите дами смятат, че е унизително да станат готвачки. Това съвсем не е вярно. Те не разглеждат въпроса от правилна гледна точка. Знанието за приготвянето на здравословна храна и особено на хляб, не е наука за подценяване...
    ДХ 123.6

    Майките пренебрегват тази страна от възпитанието на децата. Те поемат бремето на домашния труд и бързо се изтощават, а оставят дъщерите си да ходят на гости, да бродират или да четат за удоволствие. Това е погрешна любов, погрешна доброта. Майката вреди на детето си — грешка, която продължава цял живот. Във възрастта, когато би трябвало да е способна да поеме някои от житейските задължения, дъщерята не го прави. Такива хора не поемат отговорности и вървят в живота без товар, а в същото време майката е притисната от тежестта на грижите подобно на кола, препълнена със сено. Дъщерята не иска да бъде нелюбезна, но е небрежна и невнимателна. В противен случай би забелязала изморения вид, следите от болка върху изражението на майката и би потърсила начин да извърши своята част от работата и да поеме по-тежкия дял от бремето. Така ще я облекчи, за да бъде освободена от грижи и да не легне на леглото на страданието, а може би и на смъртта.ДХ 123.7

    Защо майките са така слепи и небрежни по отношение на дъщерите си? Бях обезпокоена, когато посетих различни семейства и видях майката да носи тежкия товар, а дъщерята, с весел нрав и с добро здраве, не чувстваше никаква загриженост за нея. Виждала съм на големи събирания, когато в семейството има много хора, майката да поема грижите за всичко, а в същото време дъщерите стоят и бърборят с дошлите млади приятели. Тези примери ми се струват толкова погрешни, че не мога да не говоря и да не подканям безразсъдните младежи да отидат да работят. Помогнете на изтощената майка. Заведете я да седне в гостната и я оставете да се порадва на общуването със своите познати.ДХ 124.1

    В този случай обаче вината не е изцяло на дъщерите. Майката също е виновна. Тя не ги е учила с търпение да готвят. Знае, че не могат да готвят и затова не й помагат. Налага и се да се грижи за всичко, изискващо труд, мисъл и внимание. Младите дами би трябвало да бъдат цялостно обучени в готвенето. Това познание може да бъде използвано, каквито и да са житейските обстоятелства. То е част от възпитанието с най-голямо влияние в човешкия живот и особено в живота на нашите най-близки хора.ДХ 124.2

    Много съпруги и майки, които не са получили добро възпитание и не умеят да готвят, всеки ден поднасят на семействата си зле приготвена храна, бавно и сигурно увреждаща храносмилателните органи, влошаваща естеството на кръвта и водеща често до остри заболявания, а понякога и до смърт...ДХ 124.3

    Насърчавайте желаещите да се учат
    Религиозно задължение за всички момичета и жени християнки e да се научат да правят доброкачествен, ароматен, лек хляб от едросмляно брашно. Майките трябва да въведат дъщерите си в кухнята още от ранната им възраст и да ги учат на готварското изкуство. Не може да очакват от тях да научат тайните на домакинството без обучение. Трябва да ги наставляват търпеливо и с любов и да направят работата колкото се може по-приятна, като изричат поощрителни думи на одобрение и винаги имат весело изражение. Ако сгрешат веднъж, втори, трети път, не им се карайте. Обезсърчението вече действа и ги изкушава да кажат: “Няма смисъл; не мога да го направя”. Не е време за укори. Волята отслабва и се нуждае от тласъка на поощряващите, жизнерадостните, изпълнените с надежда думи: “Грешките, които правиш, нямат значение. Още се учиш и е нормално да грешиш. Опитай пак. Концентрирай се в това, което вършиш. Бъди внимателна и със сигурност ще успееш”.
    ДХ 124.4

    Много майки не осъзнават важността на това познание и за да не си създават неприятности и грижи, като наставляват децата и търпят неуспехите и грешките им, предпочитат да направят всичко сами. Когато дъщерите им сгрешат, отпращат ги с думите: “Няма смисъл, не можеш да направиш това, само ми пречиш и ме безпокоиш, а не ми помагаш”.ДХ 124.5

    Така се отблъскват първите усилия на децата, а първите неуспехи така охлаждат интереса и старанието им да се учат, че всяко ново изпитание ги плаши и те предпочитат да шият, да плетат, да чистят къщата и да правят всичко друго, но не и да готвят. Майката греши много в това отношение. Тя би трябвало търпеливо да обучава децата, за да могат чрез практика да получат опит, който би им помогнала да превъзмогнат несръчността и да коригират неумелите движения, характерни за необучения работник.
    1 С, с. 681-685, 1868 г.
    ДХ 124.6

    Уроците по готварство — по-необходими от уроците по музика

    393. Някои са призовани да извършват работа, смятана за унизителна, а именно да станат готвачи. Готварската наука обаче не е маловажна. Умелото приготвяне на храна е едно от първостепенните изкуства, стоящо над музикалното обучение и шивачеството. С това не искам да отхвърля музикалното обучение и шивачество, защото те също са необходими. Но по-значимо е изкуството да се приготвя не само здравословна, но и апетитна храна. На този вид изкуство трябва да се отделя повече внимание, защото за пълноценната си кръв тялото се нуждае от добра храна. Медицинското мисионерско дело на доброто готвене е в основата на опазването на доброто здраве.ДХ 124.7

    В много случаи здравната реформация става здравна деформация, защото приготвяната храна е безвкусна. За успеха на здравната реформа е необходимо да се премахне недостигът на познания върху здравословното готвене.ДХ 125.1

    Добрите готвачи са малко на брой. Много, много майки се нуждаят от уроци по готварство, за да могат да поднасят на семействата си добре приготвена и красиво сервирана храна.ДХ 125.2

    Преди да започнат да вземат уроци по хармониум или пиано, децата би трябвало да получат уроци по готварство. Усвояването на това изкуство не бива да изключва музиката, но ученето на музика не е по-важно от умението да се приготвя здравословна и апетитна храна.
    Ръкопис 95, 1901 г.
    ДХ 125.3

    394. Дъщерите ви могат да обичат музиката и в това няма нищо лошо. Тази дарба увеличава щастието на семейството, но познанията по музика без познания за готварското изкуство не струват много. Когато си имат семейства, познанията по музика и красиво бродиране няма да снабдят масата с добре сготвен приготвен със старание обяд, така че да не се червят, когато го предложат на най-уважаваните си приятели. Майки, задължението ви е свято. Дано Бог да ви помогне да го приемете, като имате неотклонно пред погледа си Божията слава, работите искрено, търпеливо и с любов за сегашното и за бъдещото добро на децата си. [Нередовно хранене и похапване, когато семейството е само — т. 284]
    2 С, с. 538, 539, 1870 г.
    ДХ 125.4

    Преподавайте тайните на готвенето

    395. Не пропускайте да учите децата си да готвят. Така им давате принципи, необходими за религиозното им обучение. С уроците по физиология и по просто и с умение готвене вие полагате основата за най-полезните раздели от образованието. За приготвянето на доброкачествен хляб се изисква умение. В доброто готвене има религия и аз се съмнявам в религията на групата хора, които са твърде невежи, небрежни и не желаят да се научат да готвят...ДХ 125.5

    Лошото готвене бавно пропилява жизнената енергия на хиляди хора. Опасно е за здравето и за живота да се яде, както например в някои домове, тежък, клисав хляб и друга храна, приготвена по същия небрежен начин. Майки, вместо да се опитвате да дадете на дъщерите си музикално образование, учете ги на полезните неща, най-тясно свързани с живота и здравето. Учете ги на тайните на готвенето. Говорете им, че това е част от тяхното образование и нещо необходимо, за да станат християнки. Ако не е приготвена здравословно и вкусно, храната не може да се превърне в пълноценна кръв и да укрепва износващите се тъкани. [Опит доброто готвене да се замести със захар — т. 527; влиянието на трапезата върху въздържателните принципи — т. 351, 354; ако храносмилането е претоварено, необходимо е да се разбере причината — т. 445; по-малко готвене, повече естествени храни — т. 166, 546]
    2 С, с. 537, 538, 1870 г.
    ДХ 125.6