Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents

Диета И Храна

 - Contents
  • Results
  • Related
  • Featured
No results found for: "".
  • Weighted Relevancy
  • Content Sequence
  • Relevancy
  • Earliest First
  • Latest First
    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents

    Раздел 24 — Питиета

    ЧАСТ I — ПИЕНЕ НА ВОДА

    Чистата вода е благословение
    ДХ 191.6

    726. Във време на здраве и болест чистата вода е едно от най-ценните небесни благословения. Правилната й употреба е полезна за здравето. Това е питието, което Бог е дал за утоляване на жаждата на животни и хора. Приемана в достатъчно количество, тя задоволява нуждите на организма и дава сила на тялото да устоява на болестите.
    СВЛ, с. 237, 1905 г.
    ДХ 191.7

    727. Аз бих се хранела по-малко, за да облекчавам организма от излишното бреме, бих насърчавала веселия характер и бих се възползвала от добрите физически упражнения на открито. Често бих правила бани и бих пила голямо количество чиста, мека вода.
    ЗР, януари 1871 г.
    ДХ 191.8

    Пиене на вода по време на болест

    728. Водата може да бъде използвана по много различни начини, за да облекчи страданията. Глътки чиста, топла вода преди хранене (около половин кварта), никога няма да навредят, а по-скоро ще бъдат полезни.
    Писмо 35, 1890 г.
    ДХ 192.1

    729. Хиляди хора, които биха могли да живеят, умират поради липса на чиста вода и чист въздух... Те се нуждаят от тези благословения, за да се чувстват добре. Ако бъдат просветени, ако изоставят лекарствата и привикнат да правят физически усилия на открито и да проветряват къщите си както през лятото, така и през зимата, а така също да използват чиста вода за пиене и къпане, ще се чувстват сравнително добре и ще бъдат щастливи, вместо да водят жалко съществуване.
    КЖ, гл. 4, с. 56, 1866 г.
    ДХ 192.2

    В случаи на треска

    730. Ако при трескавото състояние, в което се намират, им се даде да пият голямо количество вода и ако я използват и за външна употреба, дълги дни и нощи на страдания ще бъдат спестени и много скъпоценни живота биха били спасени. Хиляди хора са умрели от бушуващата треска — поддържащото треската гориво е изгаряло тялото и поглъщало жизнените сили. Тези хора са умрели в голяма агония, без да им се позволи да поемат глътка вода за утоляване на изгарящата жажда. Водата, която се използва за потушаване на бушуващия пожар в някоя сграда, не се дава на човешки същества, за да се угаси огъня, поглъща жизнените сили.
    КЖ, гл. 3, с. 62, 63, 1866 г.
    ДХ 192.3

    Правилна и погрешна употреба на вода

    731. Много хора правят грешка, като пият студена вода по време на ядене. Поета с храната, водата намалява притока от слюнчените жлези. Колкото по-студена е водата, толкова по-голяма е вредата. Ледената вода или лимонадата, пити по време на ядене, спират храносмилането, докато организмът даде достатъчно топлина на стомаха, за да може той отново да започне работата си. Горещите питиета омаломощават организма, а освен това хората, задоволяващи подобна прищявка, стават роби на навика си. Храната не трябва да бъде промивана в пътя й надолу; по време на ядене не е нужно никакво питие. Яжте бавно, за да може слюнката да се смеси с храната. Колкото повече течност влиза в стомаха по време на ядене, толкова по-трудно се смила храната, защото първо е необходимо да се абсорбира течността. Не яжте много сол; откажете се от консервираните подправки *Имат се предвид широко разпространените по това време бутилирани сосове със ситно нарязани зеленчуци, оцет, чесън, черен пипер и др. — бел.прев.; не вкарвайте в стомаха си огнени подправки; яжте плодове и причиняващото жажда дразнене ще изчезна. Ако все пак е необходимо да се утоли жаждата, чистата вода, изпита известно време преди или след ядене, е всичко, от което организмът се нуждае. Никога не пийте чай, кафе, бира, вино или каквото и да е спиртно питие. Водата е възможно най-добрата течност за очистване на тъканите. [Пиене по време на ядене — т. 165, 166; едно от Божиите лечебни средства — т. 451, 452, 454]
    РХ, 29 юли 1884 г.
    ДХ 192.4

    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents