Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents

Диета И Храна

 - Contents
  • Results
  • Related
  • Featured
No results found for: "".
  • Weighted Relevancy
  • Content Sequence
  • Relevancy
  • Earliest First
  • Latest First
    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents

    Раздел 20 — Подправки и други

    ЧАСТ I — ПОДПРАВКИ

    555. Подправките, така често използвани от светските хора, са пагубни за храносмилателните органи.
    Писмо 142, 1900 г.
    ДХ 156.3

    556. Понятията стимуланти и наркотици включват много елементи, които дори и използвани като храни и питиета дразнят стомаха, отравят кръвта и възбуждат нервната система. Употребата им е голямо зло. Хората търсят възбудата им, тъй като за известно време се чувстват приятно. Винаги обаче има реакция. Винаги има тенденция употребата на неестествените възбудители да става все по-голяма и това се превръща в активно средство, причиняващо физическа дегенерация и упадък.ДХ 156.4

    В тази бърза епоха колкото по-малко стимулираща е храната, толкова по-добре. Подправките са вредни по естество. Горчицата, черният пипер, подправките, туршиите и други подобни раздразнят стомаха и замърсяват кръвта. Понякога възпаленият стомах на пияницата се дава като пример за последиците от алкохола. Подобно възпаление се получава от употребата на дразнещи подправки. Скоро обикновената храна не задоволява апетита. Организмът чувства нужда и желание за нещо още по-възбуждащо.
    СВЛ, с. 325, 1905 г.
    ДХ 156.5

    557. Използваните за приготвянето на храна подправки помагат на храносмилането така, както силният чай, кафето и алкохолът “помагат” на работника да върши работата си. След като непосредственият ефект отмине, той отпада по-същия начин, както е бил “повдигнат” от тях. Организмът отслабва. Кръвта се замърсява и е почти сигурно, че ще се предизвика възпаление.
    НС, с. 6, 1896 г.
    ДХ 156.6

    Подправките дразнят стомаха и пораждат неестествени желания

    558. На нашите маси трябва да има само здравословна храна без никакви дразнещи вещества. Желанието за алкохол се подклажда от храната с подправки. Те възбуждат организма и той започва да изисква питие, с което да успокои раздразнението. По време на честите ми пътувания надлъж и нашир из континента аз не съм клиентка на ресторантите, вагон-ресторантите и хотелите по простата причина, че не мога да ям сервираната там храна. В ястията има сол и черен пипер, създаващи почти непоносима жажда... Те дразнят и възпаляват нежната тъкан на стомаха... Такава е храната, която обикновено се сервира в съвременните домове, а така също и на децата. Тя причинява раздразнителност и създава жажда, която не може да се угаси с вода... Храната трябва да се приготвя колкото е възможно по-просто, без никакви подправки и дори без голямо количество сол.
    РХ, 6 ноември 1883 г.
    ДХ 156.7

    559. Някои угаждат на апетита си, защото, ако не получат исканата храна, не изпитват никакво удоволствие от яденето. Ако им се сервират подправки и храни с подправки, принуждават стомаха да работи, като го задействат с този огнен камшик. Така са се отнасяли към него, че той не иска да приеме нестимулираща храна.
    Писмо 53, 1898 г.
    ДХ 157.1

    560. Пред децата се поставят луксозни ястия — храни с подправки, мазни сосове, кейкове и пасти. Те дразнят стомаха и пораждат желание за още по-силни дразнители. Неподходящите храни, които свободно им се дават да ядат, не само че не възбуждат апетита на децата, но им се позволява да ядат и между две хранения. Когато станат на дванадесет или на четиринадесет години, вече са болни от диспепсия.ДХ 157.2

    Може би са ви описвали как изглежда стомахът на човек, привикнал към силни питиета. До подобно състояние се стига и в резултат на дразнещото въздействие на огнените подправки. Стомах в такова състояние желае да получи нещо повече, за да се задоволят нуждите на апетита, нещо все по-силно и по-силно. [За контекста виж т. 355.]
    ХВБХ, с. 17, 1890 г.
    ДХ 157.3

    Употребата на подправки причинява слабост

    561. Някои хора твърдят, че вярват в истината, не използват тютюн, емфие и кафе, но все пак вършат греха на себеугаждането. Ядат месо с подправки и мазни сосове и апетитът им се е извратил толкова, че не може да бъде задоволен дори с месо, ако не е приготвено по най-вреден начин. Стомахът бива раздразнен, храносмилателните органи се претоварват, но въпреки това той работи усилено, за да се отърве от товара. След като извърши възложената задача, стомахът е изтощен, което причинява слабост. Много хора се лъжат, като мислят, че липсата на храна причинява такива усещания. Без да дадат някаква почивка на стомаха, поемат още храна, която за известно време премахва умората. Колкото повече угаждаме на апетита, толкова по-голямо е желанието му да бъде задоволен.
    ДД, т. 4, с. 129, 1864 г.
    ДХ 157.4

    562. Отначало подправките раздразват нежната тъкан на стомаха и накрая унищожават естествената й чувствителност. Кръвта се замърсява, животинските наклонности се събуждат, а в същото време моралните и интелектуалните сили намаляват и стават слуги на низките страсти. Майката трябва да се научи да приготвя за семейство си проста и все пак питателна храна.
    ХВБХ, с. 47]; ЗС, с. 114, 1890 г.
    ДХ 157.5

    563. Хората, които са угаждали на апетита си с месо, сосове с подправки и с различни видове торти и туршии, не могат веднъж да започнат да се наслаждават на простата, здравословна, питателна диета. Вкусът се е извратил така, че нямат апетит за здравословната диета, състояща се от плодове, прост хляб и зеленчуци. Не бива да очакват, че в началото ще харесат храна, толкова различна от онази, с която са си угаждали.
    ДД, т. 4, с 130, 1864 г.
    ДХ 157.6

    564. При цялата тази скъпоценна светлина, която непрекъснато ни се дава чрез публикациите по здравни въпроси, не можем да си позволим да живеем безгрижно и безразсъдно, като ядем и пием, както си искаме, и да употребяваме стимуланти, наркотици и подправки. Нека не забравяме, че душите ни са за спасение или за погубване и че е жизнено важно какво е отношението ни към въздържанието.ДХ 157.7

    От голямо значение е всеки от нас да извърши своята част и да действа с разбиране по отношение на яденето и пиенето и начина на живот, за да запази здравето си. Всички биват изпитвани, за да се види дали приемат принципите на здравната реформа, или се отдават на себеугаждане.
    Ръкопис 33, 1909 г.
    ДХ 158.1

    [Здравните реформатори трябва да осъзнаят злините, причинени от употребата на подправки — т. 747; макар и да отхвърлим употребата на пироги с кълцано месо, подправки и пр., храната трябва да се приготвя с голямо внимание — т. 389; пропиляно е времето, използвано за храни с подправки, които увреждат здравето, правят нрава раздразнителен и замъгляват разсъдъка — т. 234; подправките, давани на деца — т. 348, 351, 354, 360; употребата на туршии и подправки от едно нервно, раздразнително дете — т. 574; храната с подправки води до преяждане и възбужда организма — т. 351; не могат да бъдат превърнати в качествена кръв — т. 576; отказът да се употребяват деликатеси, подправки и т.н. доказва, че библейският работник е здравен реформатор на практика — т. 227; животинските страсти се подклаждат от храни с подправки — т. 348; в храната за лагерни събрания не бива да има никакви подправки и животинска мазнина — т. 124; подправките не се употребяват в дома на семейство Вайт — Приложение I:4; храните с подправки възбуждат нервната система и отслабват интелекта — т. 356; благословението на диетата без подправки — т. 119; най-добри са простите храни без подправки — т. 487; хората, които искат подправки, трябва да бъдат просвещавани — т. 779.]ДХ 158.2

    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents