Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents

Диета И Храна

 - Contents
  • Results
  • Related
  • Featured
No results found for: "".
  • Weighted Relevancy
  • Content Sequence
  • Relevancy
  • Earliest First
  • Latest First
    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents

    ЧАСТ III — ПИРОГИ, КЕЙКОВЕ, ПАСТИ, ПУДИНГИ

    537. Повечето от десертите, чието приготвяне отнема толкова много време, са вредни за здравето.
    [СС, октомври 1893 г.], ОХВ, с. 227
    ДХ 154.2

    Изкушение за задоволяване на прищевките

    538. На прекалено много маси, когато стомахът вече е получил всичко необходимо за подхранване на организма, се поднасят нови храни — пироги, пудинги и сосове със силни подправки... Повечето, макар и яли достатъчно, прехвърлят мярката и ядат от изкусителните десерти, които са всичко друго, но не и полезни... Ще бъде цяло благословение, ако се откажем от излишните ястия, дадени за десерт.
    Писмо 73а, 1896 г.
    ДХ 154.3

    539. Тъй като е модно и приятно за нездравия апетит, стомахът се тъпче с тлъсти кейкове, пироги, пудинги и всякакви вредни храни. Не бъде ли масата отрупана с голямо разнообразие от храни, извратеният апетит не може да се задоволи. Сутрин робите на апетита често имат лош дъх и обложен език. Те не са с добро здраве и се чудят защо страдат от болки, главоболие и различни болести.
    ДД, т. 4, с. 130, 1864 г.
    ДХ 154.4

    540. Човешкото семейство е култивирало все по-голям апетит към тлъсти храни, докато накрая е станало мода в стомаха да се тъпчат всички възможни видове деликатеси. Особено на местата за забавление апетитът се задоволява без ограничение. Изобилните обеди и късните вечери се състоят от месо със силни подправки, мазни сосове, тлъсти кейкове, пироги, сладолед и пр.
    КЖ, гл. 1, с. 53, 1865 г.
    ДХ 154.5

    541. Поради модата мнозина бедни и зависещи от дневната си надница хора правят за гостите големи разходи, като приготвят различни видове кейкове, туршии, пироги и разнообразие от модни храни, въпреки че те само вредят на хората, които ги ядат. В същото време домакините се нуждаят от изхарчените по този начин пари, за да купят дрехи за себе си и за децата. Времето, употребено за приготвяне на храна, угаждаща на апетита и вредна за стомаха, би трябвало да се посвети на моралното и религиозното възпитание на децата. [За контекста виж т. 128; тлъстите храни създават желание за стимуланти — т. 203.]
    КЖ, гл. 1, с. 54, 1865 г.
    ДХ 154.6

    Не са част от здравословната диета

    542. Мнозина умеят да правят различни видове кейкове, но кейкът не е най-добрата храна за трапезата. Сладките кейкове, пудинги и кремове разстройват храносмилателните органи. Защо трябва да изкушаваме седналите около масата, като им ги сервираме?
    МС, 31 май 1894 г.
    ДХ 154.7

    543. Месото, кейковете и пирогите, приготвени с каквито и да е подправки, не са най-здравословната и питателна храна.
    2 С, с. 400, 1870 г.
    ДХ 154.8

    544. Десертните кремове причиняват повече зло, отколкото добро. Ако могат да бъдат намерени, плодовете са най-добрата храна.
    Писмо 91, 1898 г.
    ДХ 154.9

    545. В храната се използва много повече захар, отколкото би трябвало. Кейковете, сладките пудинги, пастите, желетата и конфитюрите влошатават храносмилането. Особено вредни са кремовете и пудингите, чиито основни съставки са млякото, яйцата и захарта. Прекомерната употреба на мляко със захар трябва да бъде избягвана.
    СВЛ, с. 302, 1905 г.
    ДХ 155.1

    546. Поддръжниците на здравната реформа да работят искрено, за да я направят такава, каквато твърдят, че е. Нека отхвърлят всичко вредно за здравето. Използвайте проста, здравословна храна. Плодовете са чудесна храна, спестяваща много приготовления. Откажете се от тлъстите пасти, кейкове, десерти и други блюда, направени да задоволяват апетита. На едно ядене яжте по-малко храни; яжте с благодарност.
    Писмо 135, 1902 г.
    ДХ 155.2

    Простите десерти не са забранени

    547. Обикновеният прост пай може да служи за десерт, но когато човек изяде две или три парчета просто за да задоволи неумерения апетит, става негоден за служба на Бога. Някои, след като се нахранят изобилно, изяждат десерта не защото се нуждаят от него, а защото е вкусен. Ако бъдат поканени да си вземат второ парче, изкушението е прекалено силно, за да устоят и добавят още две-три парчета към товара, влязъл вече в изтощения стомах. Този, който постъпва така, никога не се е учил на въздържание. Жертвата на апетита е така привикнала с начина си на живот, че не може да види каква голяма вреда си нанася.
    Писмо 17, 1895 г.
    ДХ 155.3

    548. После, когато се нуждаеше от допълнително облекло и проста и питателна храна, бе й отказвано. Организмът й имаше нужда от материал, който да превърне в кръв, но той не й го даде. Умерено количество мляко и захар, малко сол, бял хляб с мая, брашно грахам, употребено по различен начин, но от друг, а не от нея, обикновен кейк със стафиди, оризов пудинг със стафиди, понякога сини сливи и смокини, както и много други блюда, които бих могла да спомена, ще отговорят на изискванията на апетита.
    2 С, с. 383, 384, 1870 г.
    ДХ 155.4

    549. Предлаганата на пациентите храна трябва да им прави добро впечатление. Яйцата могат да се приготвят по различни начини. Не бива да се забраняват лимоновите пироги. [Лимоновите пироги — използвани от Е. Вайт, Приложение I:22.]
    Писмо 127, 1904 г.
    ДХ 155.5

    550. Десертите трябва да се сервират на масата заедно с останалата храна, защото много често се донасят, след като на стомаха е било дадено всичко, от което се нуждае, и това е прекалено много.
    Писмо 53, 1898 г.
    ДХ 155.6

    За бистри умове и силни тела

    551. Бих желала всички да сме здравни реформатори. Не съм съгласна с яденето на пасти. Смесите в тях са вредни. Никой не може да има бистър ум, ако яде голямо количество сладкиши, кейк с крем, различни видове пироги, както и много ястия на едно ядене.
    Писмо 10, 1891 г.
    ДХ 155.7

    552. Нека здравните реформатори помнят, че могат да навредят, като печатат рецепти, непрепоръчващи здравната реформа. Трябва да се внимава много, когато се дават рецепти за кремове и пасти. Ако за десерт се яде мляко или сметана, в стомаха неизбежно ще започне ферментация и тогава слабите места в организма ще се “обадят”. Мозъкът се влияе от разстройването на стомаха. Това може да бъде лесно предотвратено, ако хората поразмислят повече и премахнат от диетата си всичко, увреждащо храносмилателните органи и причиняващо главоболие. Чрез неразумно хранене хората правят себе си негодни за делото, което биха могли да извършат, ако ядат проста храна.
    Писмо 142, 1900 г.
    ДХ 155.8

    554. По-добре е да се откажем от сладките храни. Оставете сервираните на масата сладки десерти. Не се нуждаете от тях. Нужен ви е бистър ум, за да разсъждавате за Божиите неща. Би трябвало сега да започнем да живеем в съответствие с принципите на здравната реформа.
    РХ, 7 януари 1902 г.
    ДХ 156.1

    [Кейкове, пироги, сладоледи, сервирани по време на изобилни обеди и късни вечери — т. 233; готвене за гости — т. 245; постенето помага за побеждаване на извратения апетит — т. 312; въпреки че се отказваме от пироги с кълцано месо, подправки и др., храната трябва да се приготвя с голямо внимание — т. 389; кейковете и пирогите да не се включват в менюто за лагерните събрания — т. 57, 74; тлъсти храни и десерти не се сервират в дома на семейство Вайт — Приложение I:4, 13; колкото по-малко подправки и десерти, толкова по-добре — т. 193; десерти, сервирани заедно със зеленчуци — т. 722; пастите разстройват стомаха и възбуждат нервната система — т. 356; вредата от десертите в детското хранене — т. 288, 350, 355, 360; тлъстите храни не са най-подходящи за умствените работници — т. 225; завет с Бога за отказване от тлъсти храни — т. 41.]ДХ 156.2

    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents