Loading...
Larger font
Smaller font
Copy
Print
Contents

Диета И Храна

 - Contents
  • Results
  • Related
  • Featured
No results found for: "".
  • Weighted Relevancy
  • Content Sequence
  • Relevancy
  • Earliest First
  • Latest First
    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents

    ЧАСТ II — СОДА И БАКПУЛВЕР

    565. Употребата на сода или бакпулвер в тестото за хляб е вредна и ненужна. Содата причинява възпаление на стомаха и често отравя целия организъм. Много домакини мислят, че не могат да направят хубав хляб без сода, но грешат. Ако си направят труда да научат по-добри методи, хлябът им би бил по-полезен и по-приятен за естествения вкус.
    СВЛ, с. 300, 301, 1905 г.
    ДХ 158.3

    566. На масата никога не трябва да се слагат горещи бисквити, приготвени със сода или бакпулвер. Тези съставки не са добри за стомаха. Топлият хляб от какъвто и да е вид е труден за смилане.ДХ 158.4

    Хлебчетата грахам, които са не само полезни, но и вкусни, могат да бъдат направени от пълнозърнесто брашно, примесено с чиста студена вода и мляко. Трудно е обаче нашите хора да бъдат научени на прости приготовления. Когато им препоръчваме хлебчета грахам, приятелите ни казват: “О, да, знаем как да ги приготвяме”. Оставаме разочаровани, когато ги сервират, приготвени с бакпулвер или с вкиснало мляко и сода, нещо, което не доказва провеждането на здравна реформа. Най-хубавите хлебчета, които сме вкусвали някога, се правят от едросмляно брашно, разбъркано с чиста мека вода и мляко. Ако водата е твърда, прибавете към тестото повече сладко мляко или едно яйце. Хлебчетата трябва да бъдат напълно опечени в добре нагорещена фурна с постоянна температура.
    РХ, 8 май 1883 г.
    ДХ 158.5

    567. По време на пътуванията си виждам цели семейства, разболели се в резултат от лошо готвене. На трапезата им рядко може да се види сладък, хубав, здравословен хляб. Жълти бисквити със сода и тежък, клисав хляб унищожават храносмилателната система на десетки хиляди хора.
    Сп. ЗР, август 1873 г.
    ДХ 158.6

    568. Някои не мислят, че част от религиозните задължения е да се приготвя добра храна. Затова и не се опитват да се научат. Оставят хляба да вкисне преди изпичането, а добавената сода, за да поправи небрежието на готвача, прави хляба съвсем негоден за човешки стомах.
    [ХВБХ, с. 49]; ЗС, с. 117, 1890 г.
    ДХ 158.7

    569. Където и да отидем виждаме хора с жълтеникава кожа, оплакващи се от диспепсия. Когато седнем на масата да ядем храната такава, каквато е била готвена месеци, а може би и години наред, започвам да се чудя как тези хора са все още живи. Хлябът и бисквитите са пожълтели от сода — употребяват я, за да си спестят грижливото приготовление. Често поради немарливост хлябът вкисва, преди да бъде опечен и за да се поправи грешката, се прибавя голямо количество сода, която го прави съвсем негоден за човешкия стомах. Содата във всичките й форми не бива да се приема от стомаха, защото ефектът е ужасен. Тя прояжда стомашната обвивка, причинява възпаление и често отравя целия организъм. Някои твърдят: “Не мога да направя хубав хляб или кифли, ако не използвам сода”. Можете, стига да се постараете да научите. Здравето на семейството ви не е ли с достатъчно голяма стойност, за да ви вдъхне желание да се научите как да готвите и как да се храните?
    2 С, с. 537, 1870 г.
    ДХ 158.8

    Larger font
    Smaller font
    Copy
    Print
    Contents